"Een reflectie op ons tijdgewricht...doorleefd gespeeld door Alejandra Theus"

-Parool

"Brakema creëert enkele beklemmende scènes met indrukwekkend fysiek spel"

-Volkskrant

“in een decor van halve afgebrokkelde muren, omgevallen stoeltjes en een matrasje op de grond zien we een overgang van binnen naar buiten, van beklemming naar bevrijding en ademgebrek naar ademruimte”

-Theaterkrant

“Het spel van Alejandra Theus is bewonderenswaardig. Het tasten naar nieuwe inzichten, doet ze met taal maar ook met haar lijf”

-Brabant Cultureel

Blue Hour

Na het succes van Agatha in 2020 werken MATZER Theaterproducties en Liliane Brakema opnieuw samen. Dit keer voor de voorstelling Blue Hour, geschreven door Jibbe Willems en gespeeld door Alejandra Theus.

 

we houden ons stil
in mij groeit onrust
een lichaam dat in beweging wil komen…

Het is verbijsterend hoe fris het eind der tijden ruikt
hoe groen de ondergang is
het is of de klap de natuur heeft bewaard
blauw strekt zich naar alle kanten uit

 

In een tijd waarin de wereld soms in brand lijkt te staan, gingen schrijver Jibbe Willems en regisseur Liliane Brakema op zoek naar een nieuwe, hoopvolle wereld. In Blue Hour creëren zij door middel van tekst, muziek, dans en ingeleefd spel van meervoudig Theo d’Or genomineerde actrice Alejandra Theus een opening naar een nieuwe toekomst.

Brakema’s expressieve werk kenmerkt zich door het gebruik van beweging om het verhaal te ondersteunen. Alejandra Theus geeft in deze voorstelling met haar lichaam een extra dimensie aan de poëtische tekst.

Blue Hour neemt je mee op de mentale en fysieke reis van een jonge moeder en haar pasgeboren dochter. Zij dragen de bagage van hun verleden, het heden en de toekomst met zich mee. Om te overleven moet ze grote keuzes maken. Tussen verharden en kwetsbaar zijn. Tussen denken en voelen. Tussen zichzelf en anderen. Tussen wat we ooit kenden en nieuw onbekend terrein. Is wat ooit van waarde was nog bruikbaar in de toekomst? Krachtig en hoopvol leert zij op haar reis anders kijken en ook vertrouwen te hebben in de schaduwkanten van zichzelf.

LILIANE BRAKEMA OVER BLUE HOUR

“Jibbe Willems en ik proberen woorden te geven aan de onbeschrijfelijke verantwoordelijkheid van een kind in deze wereld zetten. En de hoop die dat onvermijdelijk met zich meebrengt.” – Liliane Brakema (regisseur)

Blue hour is een ontdekkingsreis naar wat er in ons leeft dat we kunnen gebruiken om een nieuwe toekomst vorm te geven. De voorstelling is geïnspireerd op het met een Pulitzer Prize bekroonde ‘The Road’ van Cormac McCarthy.

Blue hour is een muzikale voorstelling, gespeeld door de Vlaams-Colombiaanse actrice Alejandra Theus, bekend van voorstellingen als Revolutionary Road (Theater Rotterdam) en meerdere producties van Theater Artemis. De fysieke acteerstijl van regisseur Liliane Brakema — die eerder onder andere het succesvolle Isotopia regisseerde — vormt het spannende uitgangspunt voor de nieuwe tekst van deAuteursprijs winnende Jibbe Willems.

De pers over eerdere voorstellingen van MATZER en &Brakema

LILIANE BRAKEMA TOONT IN ISOTOPIA WEDEROM DAT ZIJ TOT DE BELANGRIJKSTE THEATERMAKERS VAN ONS LAND MAG WORDEN GEREKEND.

★★★★★ Trouw

Credits

Tekst: Jibbe Willems
Dramaturgie: 
Florian Hellwig
Dans / beweging: 
Maria Ribas
lichtontwerp: 
Vinny Jones
Decorontwerp
: 
Django Walon
Kostuum: Dieuweke van Reij
Techniek: 
Casper Vriens
Regie assistent: 
Ryan van der Elst
Scenefoto’s
: 
Karin Jonkers (1 t/m 6), Sanne Peper (7 t/m 12)